04 Kasım 2022

Röntgen Çekim Teknikleri - Hasta Hazırlığı

Ömer Can DURMAZ

      Röntgen çekim teknikleri yazımızda ''Hasta hazırlığı nasıl yapılır? Dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? '' sorularının cevaplarını öğreneceğiz.



  Hasta Hazırlığı 

Günümüzde, özellikle de merkez hastanelerimizde birim yoğunluğumuz oldukça fazladır. Teknikerin iş yükü arttığında, yapılmasını istemediğimiz hatalar kaçınılmaz olur. 
  1.    Kesinlikle hasta kimlik doğrulaması yapılmalıdır. Doğru hasta - Doğru istem birinci dikkat etmemiz gereken hazırlık aşamasıdır.
  2.    Kadın hastalara hamilelik şüphesi var mı diye mutlaka sorulmalıdır. Hamileliği olan ya da şüphesi olan kimse, doktor onayı olmadan çekime alınmamalıdır. Yazılı hekim onayı alınırsa ( acil durumlarda ) çekim yapılabilir.
  3.    İstenen çekim ve hastanın şikayeti sorgulanmalıdır. İstem yapan hekimin gözünden kaçmış olma ihtimali vardır. Örneğin sağ el yerine sol el, sol diz yerine sağ diz istemi yapılabilir. Hastaya şikayeti sorularak bu doğrulama yapılmalıdır.
  4.    Çekim yapacağımız bölgede, görüntü üzerine düşerek artefakt yaratacak objeler çıkartılmalıdır. Kemik ya da yumuşak doku üzerine gelen artefakt, yanlış ya da eksik tanı konulmasına yol açabilir. Hastanın tedavisi, bizlerin yapmış olduğu tetkikler ile şekilleneceği için, bu hususa da oldukça önem vermeliyiz.
  5.    Doğru pozisyon vermeliyiz. Hasta pozisyonu doğru olmadığı sürece yukarıdaki 4 madde doğru yapılmış olsa bile, istenilen görüntü elde edilemeyeceğinden tanı ya da tedavisi eksik ya da yanlış olacaktır.     
 Hasta hazırlığının her bir aşaması ayrı bir önem arz ederek, hepsi bir biriyle bağımlı işlemlerdir. Bir tanesinin eksik olması, çekim hatasına yol açar.




      
   

Ömer Can DURMAZ / Author & Editor

Radyoloji Teknikeri