Mr'da kullanılan sözcüklerin kaçının anlamını biliyorsunuz? Hepimiz bir şeyi öğrenirken ezberleyerek öğrendiğimiz için , sadece sınavları geçmek için , unutulması kolay oluyor. Temeli oluşturan yapıtaşlarını yani Mr'ın terimler sözlüğünü öğrenerek çekimleri yaparken anlayarak yapabileceksiniz. Herkese iyi çekimler ☢️
Akım Fenomeni (Flow-void phenomenon): MR görüntülemede kandan sinyal toplanamaması.
Artefakt: Film üzerinde görüntüyü bozan istenmeyen görünüm ve lekeler.
Bo: Statik manyetik alan.
B1: Radyo frekans manyetik alan.
C: Kontrast.
dB: Desibel.
Düşük manyetik alan (low-field MR): 0.5 Tesla gücünden daha küçük sabit manyetik alan
E: Enerji
Eko (Eco): Yankı, yansıma
Emici bant (Saturation band): MR’de görüntü elde etme sırasında görüntü kalitesinin artırılması ve görüntü alanına girmesi, istenmeyen yapıların görüntülenmesinin önlenmesi gerekir. Bunun için uyarılmış protonlardan 3 boyutlu düzlemde seçilen bir bölge ve doğrultudan sinyal algılanmasının engellenerek görüntülenmesi sağlanır.
EPI: Echo Planar Imaging.
ESR: Elektron Spin Rezonans.
FOV (Field Of View): Görüntü alanı
Fonksiyonel MRG (Fuctional MRI): Hücresel işlevleri görüntülemeye yönelik özel MR uygulamaları.
Gantri (Gantry): MR’ de incelenecek vücut bölümünün yerleştiği, tarayıcı mekanizma kısmı.
Gf: Gradient kodlama frekansı.
G φ: Faz kodlama gradiyenti.
Hacim sargılar (Volume Coil): Vücudun geniş bölümlerinin MR incelemesinde, radyofrekans dalgalarını gönderen ve oluşan sinyalleri toplayan sargılar.
Hareketli MRG (Kinematik MRI): Bir görüntüleme serisinin seçilen (kısa) aralıklarla tekrarlanarak bir organın değişik hareketlerinin (örn: diz ekleminin fleksiyondan ekstansiyona hareketinin) peş peşe görüntüye alınarak eylemin görüntülenmesi.
Hipointes: Karşılaştırılan dokuya göre sinyalı daha az, yani siyaha yakın
Hiperintens: Sinyali daha yoğun, yani daha beyaz
İntesite (İntensity): Yeğinlik, sinyal yoğunluğu; siyah-beyaz aralığında gri noktalar olarak görülür.
İzointens: Aynı sinyalde.
Koil (Coil): Sarmal, sargı.
Kontrast madde (Contrast medium): MR görüntülemede sinyal Şiddetinde artma veya azalmaya yol açan maddeler.
Kontrastlanma (Contrast Enhancement): Görüntülemede kontrast madde denen yüksek yoğunluklu maddelerin kullanılmasıyla bazı doku ve organların kontrastlığının (yoğunlık farklılığının) arttırılması.
Manyetik alan ( Magnetik field): MR cihazındaki güçlü mıknatıs etki alanı.
Manyetik Rezonans (Magnetic Resonanse): Manyetik bir momente sahip olan atom çekirdeği veya elektronlarının güçlü bir manyetik alanla etkileĢerek karakteristik frekansta sinyal üretme durumu.
Manyetik Rezonans Görüntüleme (Magnetic Resonanse İmaging ): Güçlü bir mıknatıs alanında, radyofrekans dalgalarıyla düzeni bozulan hidrojen protonlarının, uyarı kesildikten sonra yeniden düzenlenmesi sırasında ortaya çıkan radyofrekans sinyallerinin kaydedilmesine dayanan görüntüleme yöntemi.
MRA: Manyetik rezonans anjiyografi.
MRS: Manyetik rezonans spektroskopi. Matrix: Dijital görüntüde yatay ve düĢey sıradaki toplam piksel sayısı.
NEX: Sayı uyarımları (ortalama sayısı)
Sine MRG (Cine MRG): Bir görüntüleme süresi boyunca hareketli bir organın değişik safhalarının görüntülenmesi. (örn: Kalbin sistol ve diyastol fazlarının peş peşe görüntülenerek kalp kasının kasılma ritminin izlenmesi.)
Orta Manyetik Alanlı MR Cihazı (Mid-Field MR): 0,5 Tesla gücünde sabit manyetik alan gücüne sahip MR cihazı.
Piksel (Pixsel): Kesitsel görüntülemede, iki boyutlu resimde, seçilen matrisle bağıntılı en küçük görüntü birimi.
Proton yoğunluk ağırlıklı görüntü (Proton Density [ PD] Weighted İmage): MR sinyallerinde, proton (spin) yoğunluğunun baskın olduğu MR görüntüsü.
Radyofrekans (Radiofrequency-RF): 0.3 kHz ile 300 GHz arasında frekansa sahip elektromanyetik radyasyon. ( Manyetik rezonans görüntülemede 1-100 mHz radyofrekans dalgaları kullanılır.)
Radyofrekans sargısı (Radiofrequency Coil): Manyetik rezonans görüntülemede radyofrekans dalgası gönderen ve MR sinyallerini alan tel sargısı şeklinde elektriksel elemandır.
Rezistif manyet (Resitive Magnet): Yapay mıknatıs.
Rozolüsyon: Fark edilebilen en küçük değişimin ölçüsü.
Seri (Sequence): MRG’de değişik özellikli görüntülerde elde etmek amacıyla kullanılan yazılım programlarının her birine verilen ad.
Sinyal- gürültü oranı (Signal-To-Noise Ratio [SNR]): Görüntüleme işlemi sırasında görüntüyü oluşturacak olan, istenen sinyallerin, görüntü kalitesini bozan istenmeyen sinyallere oranı.
Süper iletken mıknatıs ( Superconductive Magnet): Elektrik akımını dirençsiz olarak geçiren (superiletken) tellerden akım geçirilerek oluşturulan yapay mıknatıs.
T1-ağırlıklı görüntü (T1-Weighted İmage): Protonların T1 gevşeme zamanlarına göre oluşturulan manyetik rezonans görüntüsü.
T1-gevşeme zamanı (T1-Relaxation Time): Protonların radyo dalgası ile uyarılması takiben 3 boyutlu düzlemde longitudinal doğrultuda, önceki hallerine dönmeleri için gereken süre.
T2-ağırlıklı görüntü (T2-Weighted İmage): Protonların T2- gevşeme zamanlarına göre oluşturulan manyetik rezonans görüntüsü.
T2-gevşeme zamanı (T2-Relaxation Time): Protonların radyo dalgası ile uyarılmasını takiben, 3 boyutlu düzlemde transvers doğrultuda, uyarılmadan önceki hallerine geçmeleri için gereken süre.
TE: Eko zamanı.
Tekrarlı (dinamik) MRG (Dynamic MRI): Bir görüntüleme serisinin seçilen (kısa) aralıklarla tekrarlanarak dokusal bir değişikliğin (örn: kontrast maddenin damarlardan dokuya geçiş hareketinin) özelliklerinin zamanla ilişkili olarak görüntülenmesi.
Tesla (T): Manyetik güç birimi. (1 tesla = 10000 Gauss)
TI: Inversiyon zamanı.
TR: Tekrarlama zamanı.
Voksel (Voxel): Kesitsel görüntülemede seçilen matris ve kesit kalınlığıyla bağıntılı en küçük hacimsel görüntü birimi.
ν: Hertz Rezonans frekansı.
γ: Gyromagnetic oranı.
Yüksek manyetik alanlı MR( High-Field MR): 1 Tesla gücünden daha yüksek sabit manyetik alan gücüne sahip MR cihazı.
Yüzey sargı (Surface Coil): MRG’de incelenecek olan yüzeyde yakın bölgeye yerleştirilen alıcı radyofrekans sargıları. ( Bunlardan sinyal/gürültü oranı yüksektir.)